Természeti szépség, mely meghódította a világot

2017. május 23. decolady

A türkiz az az ásvány, melynek színe garantáltan magára vonja a figyelmet. Nem véletlen hogy ez az árnyalat összefonódott mindennapi életünkkel, hiszen szimbolikus értelemben a növekedés, az alkotás és a gyarapodás színe. Elegáns és életteli megjelenése miatt ösztönösen vonzódunk hozzá, különösen tavasszal. Ha pontosak akarunk lenne, akkor másik, tudományos megnevezése a kallait, és a víztartalmú foszfátok csoportjába tartozik.

Tudtad?
Az ókori Egyiptomban a türkiz kő – melyet a Sínai-félszigeten bányásztak - az egyik legértékesebbnek számított. Isteni jelleget tulajdonítottak neki, Hathor istennőt – a szerelem és az anyaság jelképét - a Türkiz úrnőjének is nevezték. Hitük szerint a Napisten, Ré napfelkeltekor türkizzel árasztja el a földet, a nap sugarainak formájában. Láthatjuk tehát, hogy nemcsak korunk embere, de a régmúlt civilizációk sem tudtak semlegesen tekinteni türkizre, annak csodás mivolta miatt. Nehéz tárgyilagosnak maradni, hiszen ez az árnyalat olyan titokzatos és könnyed is egyben! Se nem kék, se nem zöld, bár a magyar nyelvben próbáljuk konkrétan behatárolni, de sikertelenül. Ezt mutatja a türkizkék és a türkiz zöld kifejezést egyidejű használata. Bátran alkalmazhatjuk otthonunk kialakításánál is, egészen nagy felületeken is jól mutat. Világos árnyalatait használva semmit sem kockáztatunk, mert a végeredmény elegáns és könnyed lesz. A harmonikus hatás elérése érdekében a türkiz sötétebb árnyalatainál a kiegészítő színeket jól válasszuk meg, elsősorban a semleges színek irányába mozduljunk el. Aki türkiz színnel díszített otthonban él tapasztalatként biztos elmondhatja, hogy jóleső vibrálása ellenére, mégis a nyugalmat és a feltöltődést hozza meg számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr2413830410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.