Ilyen az igazán pezsgő élettér

2017. október 4. decolady

Néha szükségünk van erősebb hatásokra ahhoz, hogy inspirálódni tudjunk. Ez segít bennünket abban, hogy merjünk nyitni az új trendek irányába is.

A kikában kapható Andante bútorcsalád is követi a kor igényeit és mára már elkötelezett a klasszikus vonalvezetés mellett, a modern megjelenés mellett is.

[caption id="attachment_730" align="aligncenter" width="765"] Andante Maranello[/caption]

Ehhez a bútortervezőknek szükségük volt az ihleten túl a világból érkező ingerek befogadására is. Így formálják át a látottakat saját és a nagyközönség ízlésére.

[caption id="attachment_729" align="aligncenter" width="765"] Andante Monza[/caption]

 

[caption id="attachment_731" align="aligncenter" width="765"] Andante Ancona[/caption]

Így volt ez a két világháború idején is, amikor egy új művészeti irányzat született, amelyre mindennél jobban jellemző volt az extravagancia. Ez volt a szürrealizmus. Minden mástól eltérő stílus volt ez, így a bekategorizálása és a névadása sem ment olyan egyszerűen. Maga a szürrealizmus megnevezés először Apollinaire egyik írásában fordul elő, és nem jelent mást, mint a realizmustól eltérőt, afelett állót. Kapóra jött ez az épp megszületett elnevezés a dadaisták számára, akik André Breton vezetésével épp nevet kerestek a dadaizmuson átlépő stílusirányzatuknak.

De mi a szürrealizmus lényege?

A tudat alatti rétegeket kutatja, a felszín számára lényegtelen. Egyfajta különleges tudatállapotot keres, amit elemezve, mástól eltérő látásmódot érhet el. A szokásos, hagyományos, kiszámítható szavak biztos, hogy nem szerepelnek egy szürrealista művész gondolatvilágában. � Elég csak megemlítenünk az egyik leghíresebb katalánt, Salvador Dalít és már nem is kellenek szavak a szürrealizmus megértéséhez. Művei az extravagancián keresztül mutatják Dalí – az átlagostól teljesen eltérő – világlátását.

 

[caption id="attachment_733" align="aligncenter" width="765"] A Dalí Múzeum egy terme, stílszerűen berendezve[/caption]

 

Úgy hírlik ő volt az egyetlen, akinek ha levelet írtak, akkor nem kellett a feladónak megcímeznie a borítékot, elég volt csak két Dalí bajuszt rajzolni és a posta a megfelelő helyre juttatta a küldeményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr9713830492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.