Ezek után biztos a kényelemre szavazunk

2017. november 6. decolady

Mitől kényelmes egy fotel? Van bizonyos mérettartomány, melyet ha a gyártók szem előtt tartanak, akkor szinte biztos, hogy a kényelmünk mellett az egészségünket is szolgálni fogja a kiválasztott bútordarab. A fontos centiméterek:

  • Ülésmagasság 45-48 cm
  • Ülésmélység: 50-54 cm
  • A karfa az ülőfelülettől 15 cm magasságban ideális
  • A háttámla pedig 55 cm-től kezdődjön az ülőfelület elejéhez mérten
  • Az ülés párnázottsága: itt a 7-8 cm-es vastagság az ajánlott.
[caption id="attachment_858" align="aligncenter" width="765"] Andante Fano a kikában[/caption]

 

[caption id="attachment_864" align="aligncenter" width="765"] Andante Selektion[/caption]

 

[caption id="attachment_860" align="aligncenter" width="765"] Andante Gio[/caption]

Az Azok a különleges fotelformák c. cikkünkben csodás és kényelmes foteleket nézegethetsz. Kattints a különleges modellekért!

[caption id="attachment_865" align="aligncenter" width="765"] Andante Carvell[/caption]

 

[caption id="attachment_859" align="aligncenter" width="765"] Andante Fargo[/caption]

Ma már el sem tudjuk képzelni az ókori mezopotámiai - asszír, babiloni majd perzsa – népek kényelmesnek kikiáltott bútorain üljünk vagy pihenjünk. Pedig ezek a bútorok az adott kor minden luxusával felszerelt darabok voltak. A kényelmi és esztétikai funkciót szolgálták bőr bevonatok, díszpárnák, ülőkék, díszes rojtok, a karosszék támlájának díszes faragásai is. De a mai szemnek és a hátnak a merev formavilág volt, mely a derékszöget helyezte előtérbe. Teljesen hiányoztak a lágyabb vonalak, melyek esetleg kényelmesebb bútordarabot eredményeztek volna, ami telesen ellentétes volt az ókori egyiptomi bútorok kivitelezéséhez képest. Ráadásul előszeretettel alkalmazták a magas ülésmódot, ami azt jelentette, hogy a szék, trónus vagy ülőke nem az emberi testhez idomult, attól jóval magasabb volt, így ahhoz, hogy a bárki ráülhessen a székre, még egy köztes zsámolyra szüksége volt. De ha zsámolyra nem is volt szükség, a szék akkor is olyan magas volt, hogy a lábak nem érték a padló szintjét. Valószínű, hogy az ókori mezopotámiaiak nem a praktikumra szavaztak, hanem inkább az egyén jelentőségének növelésére.

[caption id="attachment_861" align="aligncenter" width="765"] Hammurápi sztéléje - Kevés lelet maradt fenn az ókori Mezopotámiából, mert ez a terület - Irak, Jordánia, Szíria, Törökország - mindig egy forrongó térség volt. Kép forrás: Wikipédia[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr5913830550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.