Valentin-nap új köntösben

2018. február 12. decolady
A Valentin-nap nemrégiben, nagy lendülettel került fel újra ünnepeink palettájára. Nem is gondolnánk, hogy ennek a mára már kedves és romantikus ünnepnek közel kétezer éves, véres kezdettel bíró európai múltja van.
Mindannyian tapasztaljuk, hogy a Valentin-naphoz sokféle hozzáállás létezik. Most talán vegyük szemügyre a három legjellemzőbbet és legszórakoztatóbbat.
1. A Valentin-nap rajongó

Ő az, aki már hetek óta azon gondolkozik, hogy idén miként tehetné egyedivé, megismételhetetlenné és rendhagyóvá a Valentin-napot.Számára most minden a szerelmesek ünnepéről szól, lakása is átalakul, nincs egy olyan szeglet, ami ne emlékeztetné a szerelmesek ünnepére. Neki ajánlom ezt a csodás ajándékot, mely nem más, mint az egész szoba hangulatát meghatározó patchwork szék

Tipp: Valentin-nap jegyében most kösd át egy piros masnival! 


2. Óvatosan, de ünneplő 

Ebbe a csoportba tartozom én is, hiszen a Világszép.hu Blog írójaként és Világszép Vlog videósaként gyakran szembesülök azzal, hogy egy-egy ünnepnek milyen mélyen gyökerező értelme és eredete van. Ez az ismeret kedveltette meg velem is ezt az ünnepet.De ki az, aki a Valentin-napot elindította? 

Az ünnep névadója Szent Valentinius - magyarul Szent Bálint - volt, akit i. sz. 270 február 14-én II. Claudius római császár keresztény hite miatt kivégeztetett. 

Halálának napja egybeesett Jupiter társának, a nők és a házasság védelmezőjének, Juno istennő ünneplésével és a római Luperkália előestéjével, ami a szerelmi sorsjátékok ünnepsorozata volt. 

Ilyenkor a római fiatalok szabadon találkozhattak egymással. Sőt! Minden római lány nevét felírták egy lapra és minden fiú húzott egyet nevet, akivel az egész fesztivál ideje alatt - a szülők helyeslése mellett - kikapcsolódhatott. Ennek volt egy gyakori következménye: a házasság. 

A későbbiekben a megerősödött keresztény egyház szerette volna az akkor már pogánynak számító Luperkália ünnepet feledtetni, így i. sz. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy ezen a napon a vértanú halált halt Szent Valentinra és tetteire kerüljön a hangsúly.

Valentinius élete során sok romantikus tettet hajtott végre, többek között titokban összeadta a párokat, Claudius tilalma ellenére is, hiszen a császárnak a fiatal férfiak harcolni kellettek, de egy nős férfi már nem szívesen állt katonának. Ez az engedetlenség Claudius császárral szemben Szent Valentin életébe is került. Így e két hagyomány összemosódását figyelhetjük meg a ma is oly népszerű Valentin-napban. 


A visszafogottság jegyében ajánlom ennek az óvatos típusnak dekorációként ezt a piros drótlabdát, amely finoman visz színt, életet és ünnepi hangulatot a lakásba. 3. Az örök lázadó 

Szerinte ezt az ünnepet is a virágboltosok találták ki, hogy legyen egy újabb indokunk a virágvásárlásra. Őt a legnehezebb meggyőzni a Valentin-nap bájosságáról, de talán nem is kell.Számukra ideális lehet a következő kiegészítő otthonuk barátságosabbá tételére, hiszen így csak közvetve kapcsolható Párizs - a szerelmesek városa – ehhez az ünnephez.A Valentin-napot nem igazán kedvelők számára a madarakról való gondoskodás jelentheti a Bálint-napot, hiszen ez az ünnep szorosan kötődik szárnyas barátainkhoz is. 

Hajdanán a különböző madarak más-más férfitípust személyesítettek meg. Ugyanis amíg a hajadon lány számára, a Bálint-napkor látott veréb szegény férj és boldog házasság eljövetelét, addig a tengelic gazdag férj érkezését jelentette. 

Neki ajánlom ezt a csodás madártetetőt, hiszen a tavaszt már nagyon váró énünk számára felüdülést jelent a kis madarak látványa és a róluk való gondoskodás, mely életet visz a kertbe és a balkonra a hideg napokon is.
A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr7213829052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.