4 ok, amiért már nem félünk a sötéttől

2018. június 22. decolady

Az emberiség hosszú utat tett meg a tűz megismerésétől, hasznosításától egészen napjaink, amikor már teljesen természetes a világítás luxusa. 

kika_soroksar_0016-resize.jpg

 

A meglepő kezdetek – A tűz

A tudomány mai állása szerint a homo erectus, vagyis az ügyes ember volt az első, aki 790.000 évvel ezelőtt vette a bátorságot és a maga javára fordította ezt a veszedelmes forróságot.

A homo erectus helyét a homo sapiens vette át, aki, mint a modern ember őse, már az irtásos-égetéses technológia révén megteremtette a növénytermesztés alapjait, azon túl, hogy az otthonába is bevitte a tüzet.

sweden-123784_1280.jpg

 

Reményteljes folytatás - Gyertya

Az emberiség évezredek óta használja  a viaszból, faggyúból vagy parafinból készült világító eszközt.

A szegényebbek az állati eredetű faggyút használták, de ennek igen kellemetlen szaga volt és kormozott is. A tehetősebbek a méhviaszból készült gyertyákkal világították be otthonaikat. Az 1600-as években nem túl szerencsés módon arzént kevertek a gyertyához, ez javított ugyan az állagán, de a mérgező mivolta miatt, az egészségre igen káros volt.

A modern kori gyertyák ma már nemcsak a világítást szolgálják, hanem meghitt és alkalmanként ünnepi hangulatot csempésznek az otthonunkba. Ha kedveled a gyertyákat, akkor IDE KATTINTVA dekoratív darabok közül válogathatsz.

apartment-2094654_1280.jpg

 

A technikai újítás – Petróleumlámpa

Az első olajjal működő lámpáról már a 9. században említést tesznek. Ekkor még nyersolajat használtak, melynek helyét később átvette a bálnaolaj. Csak ezután terjedt el - a kőolaj lepárlásából keletkezett - petróleum használata, melynek modern kori változatát a lengyel Lukasiewicz szabadalmaztatta.

A petróleumvilágítást mai napig használják a világ szegényebb afrikai és ázsiai területein.

lamp-1992763_1280.jpg

 

Maga a csoda! - Az elektromos áram

Nem volt kérdés, hogy meghódítja  a világot az elektromosság, amikor az 1881-es párizsi világkiállításon bemutatták az első izzólámpát. Hazánkban 1891-ben vezették be az elektromos világítást.

 mindmap-2123973_1280.jpg

 

S következzenek azok akiknek az elektromosság vizsgálatát és felhasználásának felfedezését, és mai kényelmünket köszönhetjük, íme a dicsőséglista:

Luigi Galvani, Alessandro Volta, Michael Faraday, André-Marie Ampére, Georg Simon Ohm, Nicola Tesla, Samuel Morse, Galileo Ferraris, Antonio Meucci, Thomas Edison, George Westinghouse, Jedlik Ányos, Ernst Werner von Siemens, Cherles Steinmetz, Alexander Graham Bell

Külön öröm, hogy ebben a felsorolásban ott van Jedlik Ányos neve is. Kiváló tudósunk Jedlik Istvánként született, de a bencés rend szerzeteseként az Ányos nevet kapta. Nevéhez fűződik a szódavíz mellett az első villanymotor és a dinamóelv megalkotása.

kika_soroksar_0015-resize.jpg

 

Ma már mindennapos dolog – tudósaink munkájának eredményeképpen - az épp áhított lámpa megvásárlása, ebből az kínálatból a kika is kiveszi a részét. IDE KATTINTVA merüljünk most el a kínálatban!

img_5414.jpg

Várunk szeretettel a kika áruházakban, hogy személyesen merülhess el a változatos bútorkínálatban, de ha inkább otthon böngésznél, arra is van mód ➣ NÉZZ KÖRÜL IDE KATTINTVA webáruházunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr8214055372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.