Őrültség? A szőnyeghez igazított nappali

2018. augusztus 7. decolady

Fordítsuk ki a sarkából a világot, de legalábbis az otthonunkat! Ez egyszer menjünk picit szembe a szabályokkal és ezúttal az apróságnak mondott kiegészítők kapjanak főszerepet. De mi motiválhat bennünket abban, hogy a nappaliban ne az ülőgarnitúra, hanem inkább a szőnyeg kapja a főszerepet?

imagehandler_12.jpg

Lehet olyan meghatározó egy szőnyeg színe, stílusa vagy a mintázata, hogy egészen egyszerűen főszerepet követel magának és minden más bútor vagy kiegészítő csak másodhegedűs lehet mellette. Számos, kikában kapható modell kivívta magának ezt az izgalmas szerepkört.

2_4.jpg

 

Van amikor pedig a szőnyeg egy padlózaton elhelyezett műalkotásként tündököl a nappaliban, és minden más hangsúlya tolakodó érzést keltene.

imagehandler_13.jpg

 

Kandinszkij után szabadon – a kikában kapható modell hasonló jegyeket mutat a konstruktivista stílussal, amely a geometrikus formákat előtérbe helyező absztrakt irányzat.

3_5.jpg

 

Sokszor nem is az számít, hogy modern vagy klasszikus stílusú, régi vagy új a szőnyeg, hanem az emlék, ami hozzá kötődik. A féltve őrzött családi örökség, egy szőnyegritkaság vagy egy muzeális értékű kincs köré már megéri hozzáigazítani a többi bútort.

4_4.jpg

 

Ezt a szőnyeget azt hiszem mindannyian elfogadnánk!

Csodás színei és mintázata a perzsa szőnyegek világára emlékeztet bennünket. Míves kidolgozása miatt azt hihetnénk, hogy egy régi és ritka darabról van szó. Azonban itt a ritka jelző a helytálló, mert ez a remekbe szabott szőnyeg még csak három hetes. A kézi csomózású, óriási méretű különlegesség a Békésszentandrási Szőnyegmanufaktúrában készült, és az Országházban, a világ harmadik legnagyobb parlamentjében tekinthető meg.

6_2.jpg

Kép: Világszép.hu

Tudtad, hogy a világ legrégebbi és viszonylag épségben ránk maradt szőnyegét a paziriki kultúra mesterei hagyták ránk és i.e. 5. századból való? A közép-ázsiai Altáj hegység adott otthont ennek a szkítákkal rokon, nomád lovas népnek.

Kifinomult szőnyegszövési technikájuk egészen egyszerűen zavarba ejtő, a szőnyegen található állat- és emberábrázolás élethűsége magas szintű szakmai tudást feltételez a pazirik nép részéről.

pazirik.jpg

Kép: Wikipedia 

Várunk szeretettel a kika áruházakban, hogy személyesen merülhess el a változatos kínálatban, de ha inkább otthon böngésznél, arra is van mód. Nézz körül IDE kattintva webáruházunkban!

7_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr614165279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.