Ez lenne az ágy őse?

2018. szeptember 24. decolady

Nem túlzás, hogy az ágy az emberiség első bútordarabjának tekinthető. Nézzük milyen ívet futott be az egykor még kezdetleges, ma pedig már minden kényelmi igénynek megfelelő bútordarabunk.

 imagehandler_1258_1.jpg

 

A történelem előtti időkben már az ősember is készített pihenőhelyet maga számára.  Mindent felhasznált, ami a keze ügyébe került: ágakat, faleveleket, állati szőrméket.

012_1.jpg

Az ókorban jelentősen növekedett a kényelmi szint és megjelentek a majdnem mai igényeknek is megfelelő ágyak, puha textíliák. Díszítésükre gyöngyöket, aranyat és értékes csontokat használtak.

Ma már furcsának tűnik, de az ókori egyiptomiak nem párnán aludtak, hanem egy merev fejtámaszon, ami az ágyhoz volt rögzítve.

queenhetepheres_bed-funeraryfurniture_museumoffineartsboston.png

Az ókori görögök és rómaiak már nem követték ezt a mintát, ők a kényelem mellett tették le a voksukat. Sőt nemcsak alvásra használták az ágyakat, hanem az evés színtere is volt. Ez a szokás a görögöknél, rómaiaknál, etruszkoknál, de még a perzsáknál is dívott.

kline.jpg

A görögök klinének hívták ezt az ágytípust.

Míg a rómaiak négyféle ágyat is megkülönböztettek: volt amin aludtak, volt amin ettek, volt amin tanultak és volt amin a halottégető máglyára vitték az elhunytakat.

Aztán egy nagyobb ugrás következett és a nyitott ágyak zártabb jelleget öltöttek. Szövettel bevont, a szobában külön egységet alkotó baldachinos ágyak kora következett.

 014versailles_bed.jpg

 

Tudtad, hogy a nehéz kárpitokkal bevont ágyak nemcsak a pompát szolgálták? A középkorban  így védekeztek a hideg ellen, hiszen a vastag kőfalak között élni, nem volt túl komfortos és a kandalló tüze sem adott elég meleget.

Gyakori baleset volt, hogy a kandallóból egy kis parázs a szövetet meggyújtotta és a pihenés tragédiába torkollott.

bedroom-425635_1280.jpg

 

Milyen nagy megkönnyebbülés, hogy a modern ágyak, már nem jelentenek veszélyforrást, hanem a pihenés színterei. Ide kattintva a kika kínálatából választhatjuk ki a számunkra legideálisabb modellt.

20679207.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr8214260353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.