A mesés keleti szőnyegek

2019. január 22. decolady

Nem is csoda, hogy misztikus hangulat lengi körül a klasszikus szőnyegek világát! Elég csak egy ilyen míves darabot vásárolnunk és a képzelet szárnyán máris a Kaukázusban, Iránban, Kis- és Közép-Ázsiában vagy épp Indiában találjuk magunkat. 

carpet-3236113_1280.jpg

 

De miért épp ezek a területek lettek a szőnyeg nagyhatalmak?

Ázsiának ezen magashegységekkel és fennsíkokkal tarkított részei már az ókorban sem kedveztek a növénytermesztésnek, így szinte egyetlen lehetőségként, a legeltetéssel párosuló állattenyésztés vált meghatározóvá. Adott volt tehát a sokféle módon felhasználható gyapjú, melyből az első általunk ismert szőnyeg is elkészült i. e. 500 körül, és az Altaj hegység mentén gyökeret verő paziriki kultúra nagyságát dicséri.

 altaj.jpg

 

A nomád életformát folytató népek körében pedig a szőnyeg hamar nélkülözhetetlenné vált, mert a változékony és sokszor szélsőséges időjárási viszonyok között rendkívül jó szolgálatot tett, hiszen melegített, szigetelt és könnyen mozgatható volt.

De hamarosan a szőnyeg túllépett a használati tárgy szerepkörön és egy-egy térségre jellemző művészeti védjeggyé vált. Minden népnek megvolt a saját stílusa, a közkedvelt mintakombinációja és fonalfestési módszere.

Majd a nomád életforma háttérbe szorulásával a szőnyeg beköltözött az első településekre, és a városi életforma előretörésével amolyan díszes luxuscikként tündökölt az otthonokban.

 arab.jpg

 

Ez a folyamat napjainkban sem ért véget, hiszen szinte nincs olyan helyiség melyet egy remekbe szabott szőnyeg ne tudna szebbé tenni! Ha a kikában böngészünk, akkor számos, a növényi ornamentika elemeit felvonultató keleties hatású szőnyegeket csodálhatunk meg.

cleo1.jpg

 

A Cleopatra modellek névválasztása nem véletlen, hiszen a görög származású, legendás ókori egyiptomi fáraónő, Kleopátra is egy szőnyeget használt fel céljai elérésére.

A Ptolemaida-dinasztia tagjaként, Kleopátra helyzete nem volt stabil a trónon. A testvéreivel folytatott belharcokból győztesen szeretett volna kikerülni, ezért szüksége volt egy erős szövetségesre. Erre remek lehetőséget látott az akkori szuperhatalomban, a Római Birodalomban és annak vezetőjében Julius Caesarban.

Ezért, és mivel Egyiptomot a Római Birodalom látta el élelmiszerrel, minden eszközt bevetett Julius Caesar meghódítása érdekében. Így történt, ha a legendának hihetünk, hogy első találkozásukkor látványos belépőt választott, ugyanis szolgái egy szőnyeget gurítottak Caesar elé, melyből - igen hatásosan - az uralkodónő lépett elő.

 

cleo2.jpg 

Szegett Cleopatra szőnyeg a kikában 

 

Érdemes alaposan szemügyre vennünk ezt az arabeszk szőnyeget, mely a növényi ornamentika legszebb elemei mellett felvonultatja a meleg színek palettáját is. Így, ha ezt a modellt választjuk, nappalinkat elegánssá varázsolhatjuk, de emellett még az otthonos hatás is garantált lesz.

Egyébként arabeszk vagy a ritkábban használt moreszk kifejezés a stilizált növényi díszítőelemeket, mintákat megjelenítő dísz- és használati tárgyak jelzője, melyet az ókori Kelet népei előszeretettel használtak, az arabok és a mórok pedig elterjesztettek a nagyvilágban.
arabesque.jpg

Ez a Belutschi szegett szőnyeg biztos, hogy újjá varázsolja és mozgalmassá teszi, még a legegyszerűbb berendezésű helyiséget is:

belutschi1.jpg

A visszafogott elegancia híveinek készült ez a csodás Belutschi modell:

belutschi2.jpg

Végezetül egy szinte az emberiséggel egyidős kiegészítőt mutatunk be, mely napjainkban újra reneszánszát éli. Jól illeszkedik a rusztikus, a vintage és a modern stílusú otthonok igényeihez is. A kikában többféle színben is kaphatóak ezek az izgalmas bőr és szőrme „szőnyegek”.

 screenshot_at_jan_16_11-28-42.png 

További ajándéktippekkel várunk a kika áruházakban, hogy személyesen merülhess el a változatos kínálatban, de ha inkább otthon böngésznél, arra is van mód. Nézz körül IDE kattintva webáruházunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr114567878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.