Ezen múlhat a holnapod!

2019. május 7. decolady

A megfelelő alvás feltölt, energiát és vitalitást biztosít számunkra napközben. Egy valóban pihentető alvás után, a tükörben is egészen másként nézünk ki, szemeink nem karikásak, bőrünk is szebben ragyog.

Az alvás ideális hossza 7-9 óra naponta, de a hangsúly nem az alvás hosszán, hanem a minőségén van, tehát a mély, regeneráló alvás sokkal fontosabb.

paplanvalasztas_foto.jpg

Alvás közben regenerálódnak a szerveink és a bőrünk, anyagcsere folyamataink lelassulnak, légzésünk mélysége és szerveink aktivitása csökken, izmaink pihennek, vérnyomásunk és testhőmérsékletünk alacsonyabb lesz. Egyedül az izzadás és a bőr légzése fokozódik, így a megfelelő hőmérsékleti körülmények döntő fontosságúak a tökéletes éjszakai regenerációhoz.

A pihentető alvás elengedhetetlen kelléke a minőségi paplan.  Paplan és paplan között nagy különbségek vannak, tanácsos néhány szempontot figyelembe venni paplanvásárláskor.

 

Megfelelő méret

Az egyszemélyes paplan standard mérete 140 x 200 cm, de találkozhatunk 135 x 200 és 150 x 200 cm üzletekben kapható méretekkel is. Ezt a méretet 1,80 m magas felnőttekre tervezték, de vásárolható, illetve rendelhető egyedi paplanméret is (pl. 155 x 220 cm). Általános szabály, hogy a paplan legyen legalább 15-20 cm-rel nagyobb, mint a magasságunk – így kényelmesen tudunk vele betakarózni. A 200 x 200 cm vagy 200 x 220 cm elegendő 2 személy részére is – itt viszont fontos, hogy azoknak, akik osztoznak a paplanon, hasonló legyen a hőigényük.

paplanmeret.jpg

Töltet és huzat

Hogy kinek milyen töltetű vagy vastagságú az optimális paplan, az függ a saját testhőmérsékletünktől, a hálószoba hőmérsékletétől, illetve az egyéni hőigényünktől és az érzékenységünktől.

 Az éjszakai izzadást főként a paplan huzata és töltete befolyásolja. Az alvás során, az izzadással kb. 2 dl folyadékot párologtatunk el, így komfortérzetünk megtartásához olyan takaróra van szükségünk, mely a test párolgását elvezeti és friss levegőhöz juttatja bőrünket, anélkül, hogy fáznánk. Ha éjjel gyakran leizzadtunk, akkor olyan paplanra van szükségünk, aminek a huzata hűvös tapintású és a töltete is jól szellőzik. Kiváló választás pl. a tencel - selymes fényű, puha, növényi rostból különleges eljárással készült szál, ami lágy, mint a selyem és hűvös, mint a len, antiallergén, antibakteriális és érintésre sem irritálja a bőrt. 

 szellozopaplan.jpg

Sokan szenvednek házipor allergiában – itt a problémát a poratka, illetve annak az ürüléke okozza. A háziporatkák fő tápláléka az elhalt, lehullt hámsejt, amik legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, kárpitos bútorokban és textíliákban találhatók. A nedves, meleg környezetet különösen kedvelik – ellenük a megoldás a jól szellőző ágynemű használata a gyakori ágyneműcsere és az ágyneműhuzat, a paplan és párna alkalmankénti mosása 60 °C –on. Azok, akik porallergiában szenvednek, sokkal jobban alszanak toll – vagy pehelypaplanban, mert ezek jobban szellőznek. Az állatszőrre érzékenyeknek pedig a növényi rostokkal (pl. kukorica vagy bambusz) töltött paplan ajánlott.

kepernyofoto_2019-04-30_10_57_41.png

Természetes vagy szintetikus töltet?

A természetes szálak jobban hasasodnak, az ilyen töltetű paplanba jobban bele lehet süppedni, mint a műszálba. A természetes anyagok nagyon jó alvásklímát biztosítanak, kiválóan elvezetik a nedvességet, hosszú életűek és bár valamivel drágábbak, mint a műszál, hosszú távon mindenképpen jobb választás.

A toll kedvelt természetes töltőanyag, a normál madártoll hosszú, kemény – annyira, hogy keresztülszúrhatja a paplanhuzatot, míg a hópehelyformájú pehely sokkal finomabb, a kis tollacskák közötti rések levegősek, így könnyebb, mégis nagy a hőmegtartó képessége és jobban szellőzik. A pehely különösen azoknak ajánlott, akik a jó meleg paplanokat kedvelik.

A minőségi pehelypaplanokra érvényes: minél magasabb részarányban van pehely a töltetben, annál jobb a minősége és alacsonyabb a súlya. A 100% -os pehelytöltetű paplannál lényeges a steppelés – mert csak a jól steppelt huzatban marad egyenletes a töltet eloszlása.

steppeltpaplan.jpg

A pehelypaplanok mellett léteznek egyéb, különleges töltetek is, mint pl. a kasmír gyapjú, ami szintén nagyon jó hőtartó és optimális hőszabályozó tulajdonságokkal bír. A melegebb évszakok kedvencei közé tartoznak, a vékonyabb, pl. vadselyem töltetű paplanok, vagy a közepesen meleg, ráadásul a poratkára érzékenyek számára is tökéletes tencel, bambusz vagy mikroszál töltetű paplanok is.

A szintetikus / műszálas töltetű paplan előnye, hogy a töltet nem áll össze, így sokáig megtartja a formáját, jól bírja a mosást, könnyen kezelhető, szálai között az atkák nem élnek meg. Sokféle műszálas töltetű paplan kapható – nyári, téli, 4 évszakos és akár főzhető töltetű.

Paplan nyárra és télre

Ha kint mínusz fokok vannak, más ágyneműre van szükségünk, mint nyári hőségben. Vannak úgynevezett négy évszakos paplanok, amiket egész évben lehet használni: ezeknek van egy vékonyabb nyári és egy vastagabb téli oldala, amiket össze lehet patentolni vagy gombolni. Ezzel a kombinációval minden hőmérsékletingadozásra fel tudunk készülni.

A paplanok hőmegtartó, melegítő képességük alapján több kategóriába sorolhatók. Nemzetközi szabványként a TOG érték, illetve a töltősúly (g) nyújt segítséget a szezonális paplanok kiválasztásához is.

 2,5 - 4 TOG - könnyű paplanok, kifejezetten meleg évszakokra (kb. 400 – 650 g töltősúly)

6 - 8 TOG – közepes melegségű paplanok, átmeneti évszakokra (kb. 700 – 1000 g töltősúly)

8 - 11 TOG – meleg paplanok, a hideg évszakokra (1100 - 1500 g töltősúly)

12 - 13,5 TOG – extrameleg paplanok, az igazán hideg téli napokra, illetve nagyon alacsony szobahőmérséklet esetén (1350 g töltősúly felett)

 

Ha a következő kérdéseket megválaszoljuk, gyorsan kiderül, hogy milyen anyagú és méretű paplan a legjobb választás számunkra:

  • Milyen magasak vagyunk? Átlagos vagy nagyobb a testsúlyunk?
  • Milyen évszak van?
  • Milyen a hálószobánk hőmérséklete általában?
  • Éjszaka fázósak vagy izzadékonyak vagyunk?
  • Jobban kedveljük a meleget vagy a hideget?
  • Meg szeretnénk osztani a paplant a társunkkal?
  • A természetes vagy a szintetikus anyagokat kedveljük inkább?
  • Háziporra vagy állatszőrre allergiások vagyunk esetleg?

paplanvalasztas.jpg

Ha az új paplant alaposan szellőztetjük és az ágyneműhuzatot rendszeresen cseréljük, évek múlva is azt mondhatjuk, hogy a mi paplanunk a világon a legjobb paplan.

A választék hatalmas, érdemes egy kis időt rászánni, egyéni igényeinket átgondolni és akár segítséget is kérni a kika tanácsadóitól, hisz a másnapunk múlik rajta.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr914810872