Forró nyári esték!

2019. május 9. decolady

Egy hangulatos kert, szép terasz kialakításához nemcsak a terep rendezése, a növényzet beültetése és a kerti bútorok beszerzése, hanem az optimális kerti világítás is szükséges.

A kerti világítás kialakítása némi előzetes tervezést igényel, a kivitelezésre pedig leginkább a tavaszi hónapok az ideálisak, hisz a vezetékek fektetéséhez szükséges sávban ilyenkor még gyorsan újratelepíthető a fű.

32015_am_kicsi.jpg

Aki nem gondolkodik ekkora projektben, csak szeretné feldobni az udvart vagy a teraszt, annak még a fűvel és a vezetékekkel sem kell bajlódnia, hisz ma már annyira jó minőségű és hangulatos szolár lámpák léteznek, hogy csak haza kell vinni őket és már kész is az instant nyári esti hangulat.

39901_amn.jpg

Persze a kerti világításnak nemcsak dekorációs, hanem biztonsági szerepe is van. Azon felül, hogy a lámpatest nappal díszíti a kertet, este pedig a fényével különleges hangulatot varázsol, biztonságos közlekedést tesz lehetővé éjjel, illetve a jól kivilágított ház és udvar a betörők számára is kevésbé vonzó célpont.

Milyet válasszunk?

 Célja szerint 2 féle kerti lámpa létezik:

  • Funkcionális lámpa: kerti utak, teraszok, falak, terek megvilágítására
  • Díszlámpa: itt nem az erős fény, hanem a hangulat, illetve esztétikum a lényeg

Funkcionális lámpából többféle verzió van:

  • Oszlopos lámpa: leginkább a szabad terek megvilágítására alkalmas, mint járdák, utak, kocsibejárók. Legjobb, ha lefele világít, így nem zavarják a szemet.
  • Kültéri fali lámpa: homlokzatra szerelt lámpa, fő célja a biztonságos éjszakai közlekedés és az épület egyes részeinek fénnyel való kiemelése.
  • Kültéri mennyezeti lámpa: fedett terasz, garázs, kerti faház stb. megvilágítására használjuk.
  • Oldalfalba süllyeszthető lámpa: főként lépcsőfeljárók megvilágítására használatos.
  • Talajba süllyesztett lámpa vagy taposólámpa: lépcsőfokok, közlekedőutak kiemelésére vagy a növények megvilágítására alkalmas a leginkább.

A funkcionális lámpák természetesen díszlámpaként is szolgálnak. Kizárólag díszlámpák csak a szolárlámpák, amik leginkább jelzőfények.

32014_am.jpg

Tanácsok

Kültéri használatra legalább IP44-es védettségű lámpát vegyünk, ezek védettek az 1 mm-nél nagyobb rovarok és porszemcsék, illetve a fröccsenő víz ellen is. Az IP első száma a mechanikai védettséget, a második szám pedig a víz elleni védettséget mutatja. A számok növekedésével a védelem is növekszik, az IP68 például már teljes vízállóságot jelent.

 A lámpák felszerelésekor arra is célszerű figyelni, hogy olyan magasságba kerüljenek, ahol nem zavarják a szemet, illetve úgy helyezzük el őket, hogy minél kevesebb legyen a feleslegesen szórt fény, tehát a fényszennyezés.

Az alacsony működtetési költség is fontos szempont, de ez mára már nem jelent kihívást, hisz a LED lámpák alig fogyasztanak áramot és ennél már csak a napelemes szolár lámpák a költséghatékonyak. További költségmegtakarító megoldás a mozgásérzékelők használata, amik csak akkor kapcsolják fel a lámpákat, ha azokra valóban szükség is van.

 A LED másik nagy előnye, hogy nem termel hőt, tehát ha a növényeket alulról világítjuk meg, akkor sem ég meg a növény. Itt egyébként a tökéletes hatás eléréséhez a nagyobb bokrokat és fákat alulról, a virágokat pedig felülről, széles sugarú fénnyel javasolt megvilágítani.

 A kerti fények megtervezése és kivitelezése sokkal könnyebb, illetve egyszerűbb, mint a beltéri világítástervezés, de ha elakadnánk vagy kérdésünk merülne fel, kérdezzük meg nyugodtan a kika szaktanácsadóit, örömmel segítenek megtalálni azt a megoldást, ami a legjobb nekünk.

3400s_am.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr8914813082