Mert számít az első benyomás!

2019. május 17. decolady

Az előszoba otthonunk első helyisége, ez fogad minket először, amikor hazaérünk és a hozzánk látogató is ezt látja meg először, így egyáltalán nem mindegy, hogy van berendezve. Legalább akkora figyelmet igényel a tervezése, mint a nappali, konyha vagy a fürdőszoba.  Az első benyomás fontos – vigyázzunk rá, hogy ne rontsuk el!

eloszoba.jpg

8 fontos szempont, amire oda kell figyelnünk az előszoba berendezésekor:

1. Zsúfoltság

Hiba: A gardróbszekrény roskadozik a kabáthegyek alatt, a cipősszekrényben lévő cipők mennyisége egy egész focicsapatnak elég lenne és az elmúlt négy hét reklámanyagai is nagy kupacban gyűlnek. A nagy méretű bútorok, különösen keskeny, régi épületekben önmagukban (üresen) is zsúfolttá tehetik a teret.

Megoldás: Kisméretű előszobákba, folyosókra keskeny tároló elemeket, fali akasztókat és fogasokat válasszunk vaskos tömörfa bútorok helyett és ahol cipősszekrénynek kicsi a hely, ott elegendő egy kisebb, nyitott cipős polc is (rendben tartva persze).

ocean.jpg

2. Falak

Hiba: A legtöbb ember fehér falak között él és maximum a nappaliban mer sötétebb tónusokat használni.  Az előszoba általában kicsi és a falfelületeket sok ajtó töri meg.  

Megoldás: Legyünk bátrak és kísérletezzünk a folyosón is színes falakkal - a változás bámulatos lehet!  Aki a klasszikus stílust kedveli, fesse világos tónusúra az előszobát, ez barátságossá és optikailag nagyobbá teszi a teret. A bátrabbak sötétebb színeket is választhatnak, az egyik falat kiemelhetjük sötétszürke, tengerkék, vagy erdei zöld színnel. Ha túl sok az ajtó, az ajtókereteket és ajtólapokat fessük ugyanolyan színűre, mint a fal, ez elegáns és harmonikus hatást kelt.

vito_lobby_v.jpg

3. Kevés fényforrás

Hiba: Egyetlen egy mennyezeti lámpa kevés fényt ad ahhoz, hogy rendesen megnézzük magunkat a tükörben mielőtt elhagyjuk a lakást.

Megoldás: Mint minden más helyiségben, használjunk az előszobában is többféle fényt: Iránytott fényeket például a tükör fölött és egy –egy visszafogott hangulatfényt a sarkokba, asztalkára.

vilagitas_v.jpg

4. Ülőhely

Hiba: ha nincs külön ülőhely az előszobában, rendkívül kényelmetlen lehet.

Megoldás: helytakarékossági szempontokat figyelembe véve, ha van rá lehetőség, válasszunk olyan ülőbútort (ülőkét, széket vagy padot), amibe akár pakolni is tudunk cipőket, sapkákat, sálakat és kendőket.

life_5_v.jpg

5. Kevés a hely a cipőknek

Hiba: cipők, mindenhol cipők!

Megoldás: két tipp, hogy ne legyen tele az előszoba túl sok cipővel

  • Használjunk zárt tároló bútorokat, amik látszólag biztosítják a rendet!
  • Vezessünk be egy szabályt, amihez minden lakó tartja magát: mindenkinek mindig csak két pár, az évszaknak megfelelő cipője lehet az előszobában. Minden további cipőnek dobozban, szekrényben, pincében vagy a padláson a helye, egészen addig, amíg a szezonja ismét el nem jön.

anja_2_v.jpg

6. Rakodótér ajándékba

Hiba: nincs hely előszobaszekrénynek

Megoldás: hogyan csináljunk rakodóhelyet, amikor nincs hely? A mennyezetig beépített keskeny szekrény jelentheti a megoldást egy beugróban, sarokban, a lépcső alatt vagy a folyosó végében. Néhány polc, tolóajtók  és már kész is! Extra tipp: a beépített szekrényt „láthatatlanná tehetjük”, ha olyanra festjük az ajtókat, amilyen a fal színe, a tükrös ajtóval pedig még tágíthatjuk is a teret.

kiel.jpg

7. Az előszoba = rumli szoba

Hiba: gyerekkocsi, gumicsizma, háziállat fekhely, kerti párnák – minden az előszobában –  ez nem csak csúnya és rendezetlen, de nem is praktikus.

Megoldás: Minden tárgynak legyen állandó helye  és mindent, ami nem ide való, tegyük a helyére: pincébe, konyhába, garázsba, ha pedig felesleges, dobjuk ki. Így könnyebb  rendet tartani, nem kell rendszeresen  órák hosszat pakolni és nem utolsó szempont, hogy ez a módszer megóv az őrjítő indulás előtti kulcskeresgéléstől is.

bonanza.jpg

8. Élet előszoba nélkül

Hiba: Nincs külön előszoba - belépve a lakásba rögtön a konyhában, a nappaliban vagy az étkezőben találjuk magunkat

Megoldás: Ami a filmekben bájos, az az életben sokszor egyáltalán nem olyan praktikus: előszoba nélküli lakásokban sokszor problémát okoz, hogy hova tegyük azokat a dolgokat, amiket mások az előszobában tárolnak. Tipp: a bejárat közelében a fal mellé, egy kis beugróba, vagy sarokba helyezzünk el egy kosarat vagy szereljünk a falra egy-két keskeny polcot a kisebb tárgyak tárolására! Ebben az esetben különösen fontos a rendszeres rendrakás és muszáj lesz egy másik helyiségben lévő szekrényben  helyet csinálni a cipők és kabátok mindennapi tárolására!

goa_v.jpg

A kika áruházakban óriási választékban találhatunk előszoba bútorokat, kiegészítőket kicsi és nagy méretű előszobákba is, 

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr1414831720