5+1 limonádé recept

2019. május 22. decolady

Forró nyári napokon szívesen kortyolunk hideg üdítőt. Az üzletekben kapható üveges üdítő italokban általában sok a cukor, a mesterséges ízfokozó és mindenféle adalékanyag, ami nem biztos, hogy egészséges - kiváló alternatíva az otthon készített limonádé vagy jegeskávé. Azon kívül, hogy friss gyümölccsel készül, egyszerű és pontosan tudod, mi van benne.

fastimagehandler_4_1.jpg

 5+1 receptünkkel kiváló nyári italokat készíthetsz házilag. Mindegyik receptet kedved szerint egészítheted ki és variálhatod.

Citromos limonádé

 A klasszikus citromos limonádé a legegyszerűbb otthon, saját kezűleg elkészíthető üdítőital, ami ráadásul reneszánszát éli.

 1 liter citromos limonádé hozzávalók:

  • 1,5 dl. frissen préselt citromlé (kb. 3 nagyobb lédús citrom leve)
  • 1 liter csapvíz vagy ásványvíz
  • 10 dkg cukor
  • egy csipet só
  • citromfű levél

 5 dl vízbe tegyük a cukrot és a sót egy lábasba és melegítsük a vizet addig, amíg a cukor fel nem olvad teljesen. Hagyjuk a cukros vizet kihűlni és utána adjuk hozzá a citromlevet és a maradék hűtött vizet. Citromfű leveleket tegyünk a limonádéba, kancsóba vagy közvetlenül pohárba is tölthetjük (igazán frissítő ital akkor lesz, ha jó sok jégkockát teszünk a pohárba)

 fastimagehandler_7_1.jpg

 

Mentás áfonya limonádé

Az áfonya szezon  csak nyár közepén indul, az üzletekben azonban már tavasszal is kapható. Ha friss gyümölcs éppen nincsen, szuper hűsítő tud lenni a fagyasztott áfonya is.

 1/2 liter mentás áfonya limonádéhoz hozzávalók:

  • 25 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
  • egy maréknyi mentalevél
  • 1 dl frissen facsart citromlé (kb. 2-3 nagyobb lédús citrom leve)
  • 2-3 dkg cukor (kb. 2 evőkanálnyi - attól függően, hogy mennyire édesen szereted)
  • 3 dl víz

 Az áfonyát, mentalevelet, citromlét és cukrot tedd turmixgépbe – vagy használhatsz botmixert is – addig  keverd, amíg nem lesz krémes állagú, ezután pedig nyomd  át a masszát egy kis  lyukú szűrőn (tésztaszűrőt is használhatsz hozzá). A sűrű szörphöz keverd hozzá a vizet – lehet hígabb is – ahogy neked  jobban ízlik. Jól keverd meg és tálald jégkockával teli pohárban (mentalevéllel és néhány szem áfonyával díszítheted)

A szűrőben maradt gyümölcs desszertként vagy müzli ízesítéséhez is kiváló.

shutterstock_662385199_kicsi.jpg

Eperszörp mentával

 Július közepéig általában van friss eper a piacon és az üzletekben, de eperből is választhatod a fagyasztottat (epret sok helyen  szedhetsz magad is – akár frissen szereted, akár lekvárnak) – próbáld ki a szörpöt:

 1/2 liter házi mentás eperszörp hozzávalók:

  • 3 -5 dkg cukor (kb. 3-4 evőkanál – ahogy szereted)
  • 1 dl víz
  • 2 dl frissen facsart citromlé (kb. 3-4 nagyobb lédús citrom leve)
  • 50 dkg eper
  • egy maréknyi mentalevél

 A cukrot és a vizet közepes lángon melegítsd fel és egy habverőkanállal kevergesd addig, amíg a cukor meg nem olvad teljesen és egységes szirup nem lesz. Ha el kezd forrni a massza, vedd le a tűzről és hagyd hűlni legalább 10 percre.

Az epret és a mentalevelet tedd turmixgépbe (itt is helyettesíthető botmixerrel) és addig turmixold, amíg püré nem lesz belőle. Keverd hozzá a citromlét és a szirupot, jól keverd el, higítsd egy kis vízzel és jöhet a jégkockával tele pohár (mentalevéllel, citromkarikával díszítheted).

shutterstock_140146363_kicsi.jpg

Házi cékla limonádé

A cékla nagyon egészséges – nem csak babáknak és smoothie-hoz, hanem pompás frissítő limonádé is készíthető belőle. Friss cékla július végétől van, de az üzletekben szinte egész évben kapható.

 1/2 liter cékla limonádéhoz hozzávalók:

  • 1 dl frissen facsart citromlé (kb. 2 nagyobb lédús citrom leve)
  • 5 dkg cukor (kb. 4 evőkanál – ízlés szerint)
  • egy kisebb fej cékla
  • 1/2 liter víz

 Reszeld le a céklát finom lyukú reszelőn, majd a citromlével, a cukorral és 1,5 dl vízzel turmixold össze. Addig pürésítsd, amíg homogén masszát nem kapsz – a cékla nem lesz teljesen krémes, de ez nem probléma.

Nyomd át a masszát egy finom lyukú szűrőn, ez legkönnyebben egy kanál hátlapjával oldható meg. Az így kapott szószt önstd fel a kívánt mennyiségű vízzel. Az egészet alaposan keverd el és szervírozd hidegen az házi cékla limonádét.

 

Mentás lime limonádé

 Az alapja ennek a házi készítésű limonádénak egy egyszerű menta szirup. Ebből érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert kb. 2 hétig eltartható és csak kisebb mennyiség szükséges egy adagnyi ásványvízhez.

 Fél liter lime-os házi limonádé elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek:

  • 3 dkg cukor
  • 2 dl frissen facsart lime lé (kb. 5 db lime)
  • 1 citrom leve

 Menta sziruphoz: egy maréknyi friss menta. A díszítéshez szintén kell friss mentalevél, 2-3 lime szelet és jégkocka.

A cukrot a mentalevéllel és 1 dl vízzel egy kisebb edényben közepes lángon folyamatos keverés mellett addig hevítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Rövid ideig pároljuk, aztán a masszát hűlni hagyjuk.

Az elkészült szirupból távolítsuk el a mentaleveleket, majd a szirupot keverjük össze a vízzel, a lime- és citromlével és legalább 1 órára tegyük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt még egyszer alaposan keverjük össze, tegyünk hozzá jégkockát és díszítsük friss mentalevelekkel és lime szeletekkel.

fastimagehandler_9.jpg

Ez is felfrissít! Házilag készült jegeskávé cukor nélkül!

 Ez a jegeskávé verzió egyszerű hideg „főzőtt” kávéból és jégkockából áll. A hideg főzettel megspórolhatjuk a főzést és a lehűtést. 

 1 liter kávéhoz a hozzávalók:

  • 20 dkg kávé (durvára őrölt kávé a legjobb. Akinek van kávédarálója legjobb, ha maga őrli a kávét.)
  • 1 l víz

 A durvára darált kávét a vízzel egy kancsóba töltjük és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap az egészet gézen, vagy a kávéfilteren átszűrjük – már el is készült a finom jegeskávénk alapja. Adhatunk hozzá tejet, fagylaltot, szója-, mandula, vagy más egyéb növényi tejet. Ez sokkal egészségesebb kávéital, mint egy Nescafé-s hűtőpultról vett kávé és nem tartalmaz cukrot, térfogatnövelő és stabilizáló szereket. Ha rögtön egy nagyobb mennyiséget készítünk, néhány napig a hűtőben tárolhatjuk.

 fastimagehandler_6_1.jpg

A kika áruházakban a házi készítésű limonádékhoz, frissítőkhöz nagy válastékban találunk kancsókat, poharakat, tálalási eszközöket, hogy ne csak az íz, de a látvány is tökéletes legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr9614846880