Hajóra fel! Bonts vitorlát!

2019. május 27. decolady

A tengerész stílus különleges hangulatot idéz – eszünkbe juttatja a nagy óceánokat, a hajózást, a bárányfelhős kék eget, a tengerpartot és a csillogó homokos strandokat. Ha a filmek és képeslapok exkluzív hajóútjaira gondolunk, akkor az óceán közepén lebegő fényűző yacht, a naplemente, a kecses pohárban gyöngyöző pezsgő képe villan fel.

 0514043_2_23348164.jpg

Merész, könnyed, sportos és rendkívül elegáns – örök divat és éppen úgy, ahogy az öltözködésben, a lakberendezésben is megvannak ennek a stílusnak a félreismerhetetlen jegyei.

0491039_21005899v.jpg

Színek

A tengerész stílus első számú színei a kék, fehér és piros. A színek a tengerész tradíciókból kerültek át a divat világába: már a 18. század elején kék - fehér egyenruhát hordtak az angol tengerészek. A színhasználatnak eredetileg gyakorlati okai voltak: a tengeri jelzések, világítótornyok, jelző- és tartályhajók kék – fehér és piros színekben jól látszódnak akár rossz látási viszonyok mellett is – ezért a tengerész stílus a mai napig ezt a három színt használja alapvetően.

0483693_23054597_v.jpg

A világossárga, csillogó arany, mélyzöld és korall színek frissíthetik a hagyományosan használt színkombinációt - emlékeztetve a tengeri hajózás kalandos, fényűző oldalára. A klasszikus tengerész színek lágy pasztel tónusokkal kiegészítve (a tengerparti homokszemcsékre utalva) még könnyedebbnek hatnak.

0513657_2_23392666.jpg

A stílust kiegészíthetjük vintage elemekkel, a tengerparti klímának megfelelően pedig a festés és a lakkozás lehet akár egy kicsit fakó is.

Anyagok

A stílusra jellemző fő anyag a lakkozott vagy fehérre pácolt fa - a hajók és csónakok alapanyaga -, a hajókötelek, hálók, vásznak, pamutok – minden, ami a tengerészek és halászok mindennapjaira emlékeztet.

kika_2019_blogpost_05_24_1200px_3.jpg

Sok fából és rattanból készült bútor akár a strandon és a tengerparton is állhatna – a leghatásosabbak az ún. uszadék-, illetve kidőlt fából készült, vagy azt utánzó asztalkák, komódok. A kisebb hibák és rovátkák a tengeri kalandok emlékeit idézik, a só és napsütés pedig egyedi, enyhén ezüstös patinát kölcsönöz az anyagnak. Alternatívaként kaphatók a tengerparti strand hatású, az eredetieket utánzó klasszikusan készített bútorok – előnyük: többféle színben és nagy választékban kaphatók.

audrey2.jpg

A dekoráció anyaga lehet ezen kívül szinte minden, amivel egy tengerparti sétán találkozunk: kagylók, homok, kövek – az sem baj, ha mindez nem tökéletes, azaz egy kicsit „Used-Look“ hatású – ez adja a stílus báját. A fényesre polírozott réz csillogása pedig teljessé teszi a hangulatot.

A tengerész stílusú lakáshoz, nem kell mindent lecserélnünk – néhány dekoráció elegendő ahhoz, hogy a strand, a napsütés és a tenger hangulatát becsempésszük otthonunkba.

Motívumok

kika_2019_blogpost_05_24_1200px.jpg

Egy hímzett vitorláshajó a párnahuzaton vagy egy a hintaszékbe gravírozott horgony – számos hajózással, vitorlázással kapcsolatos motívum létezik (szélrózsa, mentőöv vagy evező) és minden megengedett, ami a tenger ringató hullámaira és tipikusan a tengerész életmódra emlékeztet.

kika_2019_blogpost_05_24_1200px_4.jpg

 Dekorációs alapdarabok:

  • Kék – fehér csíkos párnahuzatok
  • Fehér színre pácolt bútorok fehér vászonhuzattal vagy vintage stílusban
  • Réz lámpák az ablakpárkányon (ezek mutatták régen a tengerészeknek a hazafelé vezető utat)
  • Mini hajó modellek
  • Fekete – fehér vitorlás fotók
  • Bútorok, kiegészítők uszadékfából (tengerbe eső kidőlt faág)

kika_2019_blogpost_05_24_1200px_5.jpg

A különböző formájú és színű kagylók kötelező darabok: kis kagylók asztalra, polcra, nagyobb tengeri csillagok, csigák padlóra – egy –egy feltűnő helyre – igazi “beach hangulatot” teremtenek, de a tengeri csillagos, kagylós, hínáros díszpárnákkal, takarókkal, ágyneműhuzatokkal és edényekkel is hasonló hatást érhetünk el.

kika_2019_blogpost_05_24_1200px_2.jpg

Dekorációként a kis hajók, világítótornyok, üvegbe épített hajómodellek, egy - egy fényesre polírozott réz hajóharang vagy viharlámpa látványos kiegészítők lehetnek.

A tenger élővilága: halak, rákok, homárok, szintén kedvelt motívumok, éppúgy, mint a tengerész élet mesés, kalandos hangulatát idéző sellőlányok és tengeri szörnyek is. Ha szeretnéd otthonodban is a tengeri hangulatot viszontlátni, a kikában sok kiegészítőt találsz hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr114856932