Otthon loft stílusban

2019. június 3. decolady

Bevakolatlan falak, előtűnő acélgerendák, megmunkálatlan fa felületek, leharcolt csővezetékek – ki gondolta volna, hogy ezek a dolgok korunk egyik legkedveltebb lakberendezési irányzatát jelentik majd - az indusztriális stílust. Mottója: a funkció a lényeg, és minden más mellékes.

0418557_10_21605821_shan.jpg

A munka és a kreativitás ötvöződik a nagyon modern és menő ipari stílusban. New Yorkban, Berlinben, Hamburgban vagy akár Budapesten - az üressé vált gyártelepeket divatos városi apartmanokká alakították. Nemcsak a városokban fellépő helyhiány miatt nőtt meg a kereslet a korábbi üzemek iránt, hanem azért is, mert ezeknek az épületeknek az alapvető szerkezeti jellemzői egy nagyon kényelmes otthon kialakítását teszik lehetővé.

city_4.jpg

A valamikori gyárépületeket az átlagnál magasabb belmagasság jellemzi, általában nagyon tágasak és nagy ablakokkal rendelkeznek, ami stílusos falszínekkel egészül ki – ez a fehér vagy a nagyon világosszürke. Összességében egy nagyon vonzó hely a mindennapi élethez. Melegebb tónust egy letisztított téglafal vagy világos, natúr bútorok adhatnak. Akik a hideg vas és acél használatával nem tudnak megbarátkozni, válasszák a fémfelületekre a meleg tónusú rezet.

city_2.jpg

A fém az ipari stílus alapja. Az ilyen lakásokat általában acél gerendák vagy nehéz mennyezeti sínek „díszítik”. A berendezési tárgyak kiválasztásánál is fontos szerepet játszanak az anyagok és a színek: nagy, kerekeken guruló dohányzóasztal körben vasalattal ellátva, polcok vas- vagy rézcsövekkel, fémszekrények (rétegesen lakkozva), durva bőr felületű ülő-, vagy kezeletlen fa bútorok. Ezek használata alapkövetelmény és fontos jellemzőjük, hogy úgy nézzenek ki, mintha már régiek lennének.

0513656_1_23392814_amal.jpg

Színek tekintetében ez a stílus előtérbe helyezi a tompa föld színeket – ezek a bútorok természetes natúr színeivel tökéletesen harmonizálnak. Különösen kedvelt színek a rozsdavörös, narancs, a világos és a sötétkék, de megjelennek a pasztellszínek is, amik igazán egyedülállóvá teszik ezt a stílust.

0519370_1_23232226_teldia.jpg

Ha nincs lehetőség minden tekintetben a fentiek szerint berendezni otthonunkat, néhány lakberendezési kiegészítő is segíthet abban, hogy a loft stílus hangulatát becsempésszük a lakásunkba – régi bútorok, tárgyak átalakításával, felújításával. Fontos szerepet játszik még a világítás, ami ebben az esetben igazi különlegességeket jelent: használhatunk igazi fényszórókat, vagy ipari lámpákat is, de nagyon jól mutatnak ebben a környezetben a mennyezetről lelógó csupasz villanykörték és fém burás állólámpák is.

21706421.jpg

Érdemes körülnézni a kika áruházakban is, ahol az indusztriális stílushoz jól passzoló termékek között is kedvünkre válogathatunk.

fastimagehandler_14.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr6614872014