Hangulatos nagy terek – 3+1 szabály

2019. június 6. decolady

Nappali étkezővel és olvasósarokkal, nappali dolgozósarokkal - a nagy, tágas terek berendezése, első gondolatra egyszerűnek tűnhet, pedig a kicsikhez hasonlóan –, itt is át kell gondolni a berendezést és van pár részlet, amire nem árt odafigyelni.

0495425_20409860.jpg

1. Oszd fel a teret

Mielőtt a falakat kifestenéd, vagy bútorok beszerzésébe kezdenél, gondold át, mire fogod használni a helyiséget! A nagy tereknek struktúrára van szüksége azért, hogy ne érezzük őket ridegnek és túlságosan üresnek.

Oszd fel a szobát funkciók szerint és képzeld el úgy, mintha lennének benne falak. Egy nagy nappaliban például, ahol van étkező, bársarok, ülőgarnitúra - ahol kényelmesen helyet foglalhat a család és a vendégek és esetleg elfér egy meghittebb olvasósarok is, külön meg kell tervezni az egyes szigeteket, hogy azok külön – külön és egyben is jól mutassanak. Akár meg is rajzolhatod magadnak a szoba alaprajzát és benne külön – külön az egyes szigeteket – így sokkal könnyebb lesz később berendezni.

 0495220_23292014.jpg

Az optikailag tagolt, strukturált terek harmóniát sugároznak.

Vizuálisan szőnyeggel vagy különböző padlóburkolatok használatával könnyen feloszthatók a nagyobb szobák, de a falszínnel is hasonló hatásokat érhetünk el. A fakóbb bézs színárnyalatok optikailag szűkítik a teret. Ha hosszúkás a szoba, látszatra úgy lesz szélesebb, ha a keskeny falakat sötétebb színűre fested, vagy egy élénk mintás tapétát teszel rá. Ha egy sarkot kitapétázol, vagy egy színűre festesz, akkor az olyan hatást kelt, mintha a szobának ezt a sarkát mind a 4 oldalról határolná valami – a tudatalattink kiegészíti a hiányzó falakat.

0483326_22976198.jpg

A körülbelül kb. 1,20 – 1,40 m magas tárgyakkal szintén érdekes eredményt érhetünk el: ha állsz, belátod az egész szobát, viszont ha leülsz a kanapéra vagy az étkezőszékre, a nagy tér a derékmagas tárgy hatására meghittebb szobává alakul át. 

Az egyes szigetek közé természetesen használhatunk térhatárolónak nagyobb bútorokat, függönyt, paravánt vagy polcokat is!

Paraván, polc, egy nagyobb padlóváza, egy méretes lámpa, asztalka, kalapdoboz vagy egy régebbi utazóbőrönd szintén jól működnek térhatárolóként, ha ügyesen helyezzük el őket.

 

2. Nagy terekbe nagy bútorok illenek

Ne válassz apró bútorokat – ezek könnyen elvesznek a térben - válassz nagyobb bútordarabokat és hagyj nekik elegendő helyet!

0441919_1_21814232.jpg

Ha a nagy térben lévő tárgyak rendszer nélkül csak úgy össze-vissza állnak, vagy méretüknél fogva nem illenek be a térbe, könnyen kialakulhat egyfajta összevisszaság.

 Válassz nagyobb méretű szekrényt, szélesebb, nagyobb ülésmélységű kanapét. Apró trükk: ne tedd a bútorokat a sarokba vagy közvetlenül a falhoz, hanem hagyd őket érvényesülni – legyen minimum 30 – 40 cm távolság a fal és a bútorok között. Ügyelj arra, hogy megmaradjon a szobában az egyensúly, nagy bútorok körül hagyj szabad területeket!

nobilia_5.jpg

3. Gondoskodj a harmóniáról

Annak ellenére, hogy elkülönülnek egymástól az egyes részek, muszáj, hogy legyen valami, ami összetartja a teret – ettől lesz a nagyobb térben is összhang. Lehet egy szín, vagy annak különböző árnyalatai, egy minta vagy egy anyag, ami következetesen végigvonul az egész térben.

Nem csak a bútorok számára van elegendő hely, hanem a dekorációnak is. Ne spórolj vele, de ügyelj arra, hogy ne össze – vissza helyezd el a kisebb tárgyakat a szobában, hanem minimum hármasával.

0499046_22377966.jpg

A csoportosítás alapja lehet szín - színárnyalat, anyag vagy egy téma is.

Arra ügyelj, hogy ne legyen túl harsány a szoba dekorációja, ezért csak egy elemet használj mindenütt: játssz valamilyen színnel, anyaggal vagy egy témával – de ezeket ne keverd egymással, mert azzal éppen az ellenkezőjét éred el: összevisszaságot, zsúfolt hatást kelt.

0382914_1_20087343.jpg

A nagyméretű műtárgyak – ha elegendő szabad teret hagyunk körülöttük, szintén jól érvényesülhetnek a nagyobb terekben.

 

3+1. Legyen egyedi

A túlságosan méretes szoba gyakran tűnhet sterilnek és személytelennek, ezért használj kevés, de annál hatásosabb dekorációt!

Az utolsó nyaralás apró emlékei az asztalon, különböző anyagú díszpárnák, egy élénk színű, mintás puha pléd, a falon egy csoportba különböző formájú képkeretekben elhelyezett képek, növények, virágok adják meg a szoba egyedi, személyes karakterét.

0317154_1_18289068.jpg

Egészen különleges hangulatot érhetsz el különböző, jól megtervezett fényekkel. A térre és funkcióra tervezett világítással, egy- egy különleges csillárral, álló– és asztali lámpával egészen otthonossá tehetőek a nagy terek is.

Sokan kedvelik a gyertyafényt pláne, ha nem egy – egy szál ég belőlük, mert ezek a nagyobb terekben elvesznek, de ha kisebb nagyobb gyertyák égnek egy csoportban, az mindjárt hangulatossá teszi a nagyobb szobákat is.

nobilia_2.jpg

A kika áruházakban kicsi és nagy terek berendezéséhez is megtalálhatod a tökéletes megoldást, melyben a jól képzett tanácsadók is segítségedre lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr1114879378