Merre néz az erkélyed?

2019. június 27. decolady

 

Az, hogy milyen tájolású az erkély, nagyban befolyásolhatja azt, hogy rendezzük be! A fa kerti bútorok déli és nyugati fekvésű erkélyekre, teraszokra valók igazán, mert ott biztosan megszáradnak. 

0477491_22740379.jpg

A délre néző erkély biztos garanciát nyújt arra, hogy jó időben szinte egész nap odasüssön a nap.  Egy ilyen erkélyre lehetőleg olyan bútorokat válasszunk, amin napozni is lehet!

post_-6.jpg

Gondoljuk át, hogy ami ősszel és tavasszal ideális, nyáron könnyen túlforrósodhat.

A déli fekvésű erkélyekre mindenképpen tegyünk fel árnyékolót – így lesz csak nyári hőségben is használható a terasz. Kaphatók olyan napernyők, amik könnyen felszerelhetők akár erkélykorlátra is.

post_-3.jpg

Olyan növényeket válasszunk, amik jól tűrik a napsütést, ilyen a levendula, leander, muskátli, petúnia, margaréta, körömvirág, rozmaring. Locsolni viszont mindegyiket kötelező!

A keletre néző erkélyen már reggeli órákban napsütésben reggelizhetünk - ilyenkor még kellemes, nem perzselően forró a nap. Válasszunk egy kis kerek vagy négyszögletes asztalt két székkel, ahol elegendő hely van két embernek egy reggelihez.

post_-2.jpg

Itt is gondoskodjunk az árnyékolásról, mert nem jó már kora reggel megpukkadni a melegben. Növényválasztáskor vegyük figyelembe, hogy a keleti erkélyek délben már árnyékosak. Minden olyan növény ideális, ami félárnyékot kedvel: bukszusnövény, díszjuhar, virágcsalán, törpe nebáncsvirág vagy begónia. Ugyanez érvényes a nyugati erkélyekre is – annyi különbséggel, hogy itt munka után este még egy keveset napfürdőzhetünk. Lounge stílusú kényelmes bútorokat válasszunk, ahonnan élvezni tudjuk a naplementéket is.

0507809_2_23260920.jpg

Az északi fekvésű erkélyekről azt szokták mondani, hogy nem annyira ideálisak. Itt napozóágyat felállítani majdnem felesleges, mert szinte soha nem fogjuk tudni használni. Forró nyári napokon viszont áldás egy északi terasz – mert a folyamatos árnyék miatt kellemesen hűsítő része lesz a lakásnak. Vegyük figyelembe bútorválasztáskor, hogy ez az erkély általában árnyékos, tehát a nap soha nem fogja úgy érni a bútorokat, mint egy déli vagy nyugati erkélyen. Külön figyeljünk arra, hogy a bútorok ne maradjanak hosszabb ideig nedvesek, hogy ne mohásodjanak be. Ha fa bútoraink vannak, fordítsunk kellő figyelmet a rendszeres és alapos bútortisztításra!

0439510_2_22035407.jpg

Növényeknél minden olyan szóba jöhet, ami árnyékot kedvel: fűfélék, páfrányok, lobélia, árnyliliom, hortenzia, fukszia vagy kakassarkantyú.

0473682_1_22745890.jpg

Lehet napos vagy árnyékos az erkélyünk, sokat dob rajta, ha a padlót leburkoljuk – a legnagyobb hőségben, tűző napsütésben is kellemesebb a fa járólapokra lépni, mint a tűzforró kőre: klikk rendszerrel lerakható fa járólapokat szakember nélkül magunk is lerakhatjuk a teraszon, vagy terítsünk a földre kültéri, strapabíró szőnyeget esetleg puha műfüvet!

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr6014912652