Házi készítésű fűszerolaj – finom és egészséges

2019. július 11. decolady

Nyári könnyű ételekhez – salátához, tésztafélékhez  vagy akár húsokhoz – és pontosan tudod, mi van benne!

0366970_18815285.jpg

A fűszerolaj az ételeknek pikáns aromát ad, sokan szeretik saját maguk elkészíteni – így pontosan olyan ízesítésű lesz, amilyet mi szeretnénk (szinte csak a fantázia szab határt) és pontosan tudni fogjuk, hogy mi van benne.

A hidegen sajtolt olaj friss fűszernövénnyel ízletes is egészséges kombináció. A fűszerek olyan olajat és zsírban oldódó aromaanyagokat tartalmaznak, amit az étkezési olajak könnyen átvesznek. Ha magad csinálod, nem csak egy fűszerezett és értékes olaj lesz az eredménye, hanem ezzel a módszerrel a nyári fűszernövényeidet is tartósíthatod.

Fűszerolajjal salátát, burgonyát, tésztaféléket vagy húsokat is ízesíthetsz, de a saját készítésű fűszerolajat – szép zárható csatos üvegben - akár ajándékba is adhatod.

post_1200px.jpg

Bázis olajként használjunk napraforgó-, kukorica-, repce- vagy olívaolajat. Ezeknek az íze többé – kevésbé semleges, így mindenféle fűszernövénnyel jól variálhatók. Aromás fűszernövények pl. a bazsalikom, oregánó, mentalevél, csili, rozmaring, kakukkfű, babérlevél vagy a fokhagyma – ezek jól harmonizálnak az olajokkal.

0336848_18890435.jpg

Lehetőleg friss és jó minőségű fűszernövényeket használj – kis cserépedényekben a legkisebb erkélyeken vagy az ablakban is elférnek - általában ezek a legízesebbek - ezekből nyerhető a legtöbb aroma és olaj. Az olyan fűszerek, mint a bors, szegfűszeg és fahéj frissen őrölve adják ki legjobban az aromájukat.

  1. Mosd le vízzel a növényeket és hagyd őket teljesen megszáradni – használj hozzá szűrőt! (konyharuhával a víz nagy részét le lehet itatni róla)
  2. Az üveg, amibe önteni fogod az olajat, legyen jól zárható, teljesen száraz és tiszta!

0392853_2_20621612.jpg

 

  1. A fokhagymagerezdeket vágd kétszer félbe tedd bele az üvegbe, majd helyezd rá a fűszereket és növényeket (egészben vagy aprítva) ügyelj arra, hogy minden legyen száraz – csak  így lehet elkerülni, hogy az olaj bepenészesedjen.

(Rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát használhatunk szárítva (ezek fás fűszernövények), ha frissen szeretnéd az olajba tenni, könnyebben megnyílnak az aromapórusok, ha egy kicsit összezúzzuk őket mozsárban)

post_1200px_3.jpg

  1. Végül öntsd rá az olajat – a legegyszerűbb, ha tölcsért használsz hozzá. Az olaj fedje be az összes fűszert és a tele üveget zárd le!
  2. Az üvegeket ezután célszerű sötét, hűvös helyen tárolni. kb. 2-3 hét alatt nyerhető ki a legtöbb aroma a fűszerekből.

Tartóssá tehetjük a fűszeres olajat, ha elkészítés után kb. 3 héttel kicsit felfőzzük a fűszerekkel együtt, majd leszűrjük (ehhez kávé- vagy teaszűrő a legalkalmasabb), végül pedig öntsük az olajat ismét tiszta, száraz üvegbe. Hagyjuk meghűlni az üvegben – az üveg nyílását hűtés közben takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne kerüljön bele nedvesség, majd ha kihűlt, zárjuk le és tároljuk továbbra is sötét, hűvös helyen.

Mindig csak annyi olajat készítsünk el egyszerre, amennyit kb. 4 hét alatt el is fogyasztunk majd (ha időközben elhasználtad a felét, öntsd tele az üveget olajjal – így megakadályozható a penészesedés)

A kikában kapható fűszerolaj tároló üveg belső fűszertartállyal, amivel egyszerűen készíthetünk el bármilyen fűszerolajat otthon is ízlés szerint – praktikus és mutatós is.

post_1200px_2.jpg

Az ázó fűszerek nem közvetlenül az olajban úszkálnak, hanem egy szűrőben érlelik, ízesítik az olajat, amiben nem maradnak apró darabkák, nem kell utólag leszűrni az elkészült fűszerolajat.

Fűszerolaj receptek kipróbálásra:

Bazsalikomos olaj

Hozzávalók: 2 csomó bazsalikom, 1 dl napraforgóolaj. A bazsalikomot vágjuk apróra. Ez az olaj kiváló paradicsomhoz és mozzarellához vagy tésztafélékhez, nyári salátához és hagyományos pesztóhoz.

0333489_18625139.jpg

Fokhagymás olaj

3 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj kell hozzá. A fokhagymagerezdeket vágjuk félbe és öntsük rá az olívaolajat. A fokhagyma finom ízt ad az olajnak, az olaj tiszta marad – alig változik a színe. Jól illik olaszos előételekhez (antipasti), de mennyei pirított fehérkenyérre csurgatva is.  Érdekes ízt ad az olajnak, ha egy kis darab gyömbért apróra vágunk, és azt adjuk még hozzá.

0448068_1_22429402.jpg

Fahéjas olaj

2 rúd fahéj, 1-2 rúd vanília, 1 dl napraforgó- vagy olívaolaj. A fahéj- és vaníliarudakat egészben tegyük az olajba.A fahéjas olaj egy kicsit csípős, egzotikus salátákhoz ízletes dresszing.

Provance-i fűszerolaj

Hozzávalók: szál rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, zsálya, oregánó, majoranna és 1,5 dl olívaolaj.  Ha igazi provance-i ízvilágot szeretnénk elérni, az mindig frissen szedett növényekből készül (herbs de Provence). Húsokra, vajkrémbe, joghurtba, tejfölbe, salátára nagyon finom, fokhagymát is tehetünk hozzá.

+1 tipp: Levendulás fűszerolaj - Ha valami igazán provance-t akarunk, az levendulás és nem csak édességgel kombinálható! A lila virág hozzáadásával egészen különleges lesz az étel. Fűszerolajat készítheünk belőle: olívaolajjal keverjük a levendulát, hozzáadunk sót és borsot, majd a friss fűszerolajat öntsük kockára vágott krumplira és tepsiben süssük aranybarnára – ropogós, zamatos.

 0383857_18815285.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr6114916120