Kis fröccshatározó

2019. július 23. decolady

A nyár egyik legkedveltebb frissítő itala a fröccs – bor és szódavíz vagy szénsavas ásványvíz hűsítő keveréke.

Kiváló szomjoltót elsősorban nagy melegben, de aperitifként és ételekhez kísérőként is gyakran isszuk.

red-wine-1004255_1920.jpg

Kis fröccstörténet

Nem hivatalosan szinte minden Közép-európai ország a saját italának tekinti. Már a Római Birodalomban szívesen itták a borecet és a víz különböző arányú és ízesítésű keverékét. Schorle,  Weinschorle vagy Sauergespritzter Németországban, Ausztriában „G’spritzter“, aminek a hivatalos  összetétele 1/2 rész bor és 1/2 rész szóda vagy ásványvíz. Csak a az úgynevezett nyári „Sommerg’spritzte“ lehet ennél hígabb.

fastimagehandler_1_3.jpg

Észak-Olaszországban Spriz, Spriss vagy Sprisseto, az egykori Jugoszlávia területén špricer vagy gemišt néven ismerik, Nagy Britanniában a 20. század vége óta kedvelt a vörös, illetve fehér bor szódával és itt is Spritzernek nevezik.

fastimagehandler_3_4.jpg

Magyarországon nagy hagyományai vannak a fröccsivásnak. Az első történelmileg meghatározó magyarországi fröccsözés a 19. század közepén történt, amikor Fáy András szüretre hívta Vörösmartyt és néhány barátját. Jedlik Ányos is a meghívottak között volt, akinek nevéhez az első villanymotor megalkotása fűződik. Jedlik volt a szódavíz üzemi alkalmazásának magyar feltalálója is, aki a szüretre elvitte magával az első olyan üveget, amiből a szódavizet ki lehetett fröccsenteni - a vendégek nagy elképedésére. Az addig németesen spriccernek hívott italt itt nevezte el állítólag Vörösmarty fröccsnek.

fastimagehandler_2_6.jpg

A szódavíz kellemesen enyhíti a bor erősségét és frissíti, számos variációját különböztetjük meg a hígítási arány alapján:

froccshatarozo.jpg

Az asztali bort töltsük kancsóba, esetleg dekanterbe, ezekben még ízlésesebben lehet szervírozni a kellemes italt.

post_07_113.jpg

Fontos, hogy a hosszabb ideje az asztalon álló bor ne melegedjen fel, ezért a rozét és a fehér bort érdemes borhűtőben tárolni a további fogyasztásig.

post_07_11.jpg

Ha több üveg bort tárolunk otthon, azt mindenképp hűvös helyen 15-18°C-on érdemes tartani. A parafadugós üvegeket fektetve kell elhelyezni, hogy a parafán keresztül a bor lélegezni tudjon. Így a bor állandóan éri a parafát, nem engedi azt kiszáradni. A kiszáradt parafa a bor oxidálódását (öregedését) rohamosan felgyorsítja.

post_07_112.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr7614948956