Segítség! Kezdődik a tanév, költözik a gyerek!

2019. augusztus 1. decolady

Függetlenül attól, hogy az új tanévben kollégiumi vagy albérleti szobába költözik a gyerek, a berendezésnél általában két szempontot vegyünk figyelembe: legyen praktikus és ne kerüljön egy vagyonba.

0417185_21735016.jpg

A tanulóévek albérleti vagy kollégiumi szobájának alapja a jól megválasztott bútor. Célszerű többfunkciós bútorokat választani, mert ezekkel sok helyet takaríthatunk meg. Ágyat ha lehet, olyat válasszunk, aminek van ágyneműtartója vagy fiókos.

0420799_2_21773777.jpg

Az íróasztal legyen olyan, amit szükség esetén étkezőasztalként is használhatunk és ami nem hiányozhat: sok – sok polc, hiszen egyetemistaként rengeteg könyvre és jegyzettartóra lesz szükségünk és egy idő után egyáltalán nem néz ki jól ha mindent a földön tárolunk.

A legfontosabb bútorok:

Íróasztal: olvasáshoz, tanuláshoz, beadandó, esszé íráshoz - íróasztalra szükség van minden diák szobájában. Az íróasztalnak nem kell nagyon nagynak lennie, inkább passzoljon a szoba méretéhez és legyen tárolós része. A legjobb, ha az ablakhoz tesszük, hogy minél több természetes fényünk legyen tanulás közben.

0450591_2_21871208.jpg

Szék: az íróasztalhoz illő kényelmes irodai forgószék a legjobb. Nem kell, hogy magastámlás, robosztus főnöki szék legyen – egy dolog számít: kényelmesnek kell lennie, mert sok időt kell rajta eltölteni (tehát, ha lehet, ne egy összecsukható széken üljünk tanulás közben).

poszt_07_224.jpg

poszt_07_223.jpg

Ha nagyon kicsi a hely, természetesen egy kárpitozott étkezőszék vagy egy kisebb karfás vagy karfa nélküli forgószék is megteszi – hosszútávon viszont megéri egy kicsivel többet áldozni a tanuló székre és figyelembe kell venni néhány fontos ergonómiai szempontot.

poszt_07_222.jpg

Ágy: általánosságban az 1,40 / 1,60 m széles ágy teljesen megfelel egy vagy két személynek,de természetesen a szoba nagysága az elsődleges meghatározó. A kihúzható, ággyá alakítható kanapénak az az előnye, hogy ha vendégeink vannak, akkor kényelmesen le tudnak többen is ülni a szobában.

poszt_07_22.jpg

Az, akinek gyakran fáj a dereka vagy a gerince, válasszon inkább normál ágyat egy jó matraccal. A boxspring ágy általában túlságosan nagy és drága is egy diáknak, a másik véglet a matrac a földön, ami viszont átmeneti, pénztárcakímélő megoldásnak jó lehet, és később vásárolhatunk hozzá ágykeretet és ágyrácsot.

0490646_4_22789492.jpg

Polcok: sokféle kapható, a leglényegesebb talán az, hogy ne legyen a szobában rendetlenség - azaz minden könyvnek, iratrendezőnek, növénynek és kisebb használati tárgyaknak legyen elegendő hely. A falra akasztható polcokból akár több is jöhet, mert ezekkel akár négyzetméterekkel is „növelhetjük a szoba hasznos területét“.

Ruhásszekrény: Hogy ne legyen káosz a szobában, nem csak a könyveknek és jegyzeteknek kell elég hely, hanem a ruháknak, cipőknek és mindenféle kiegészítőnek.

poszt_07_226.jpg

A legpraktikusabb „mindent elnyelő“ tervezett ruhásszekrény, amiben fiókok, polcok, akasztós részek és extra rekeszek tervezhetők egyedi méretre és igényre. Ha első nekifutásra ilyenünk nincsen, megteszi egy több fiókos komód és egy ruhatartó állvány is.

poszt_07_225.jpg

Gyakran kreatívnak kell lenni, mert egyetlen szobában van az előszoba, nappali, háló, dolgozószoba, étkező és a konyha is. A többfunkciós bútorok mellett praktikus lehet egy térelválasztó polc, amire amellett, hogy pakolhatunk, elválasztja egymástól a hálószoba és a nappali-étkező-konyha részt.

0492326_23216452.jpg

Rakodótér & világítás

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy legyen elegendő hely, ahova elpakoljuk a holminkat. Biztos, hogy vannak dolgok, amikről egyszerűen le kell mondani, mert nem fér el. Ha muszáj szelektálnunk, döntsük el, mik azok a tárgyak, amik szükségesek és örömet okoznak és mi az, ami nem. Ha ezzel megvagyunk, akkor a megmaradt és kiválasztott tárgyaknak helyet kell találni – próbáljuk meg a rendelkezésre álló teret maximalizálni.

0375288_19498824.jpg

Az ágyneműtartóba tegyünk könnyen nyitható dobozokat, amiben könnyen rendszerezhetünk kisebb dolgokat, a polcok – akár álló, akár falra akasztott – tárolókapacitását is bővíthetjük több rekeszes vagy fiókos tárolókkal és a szekrényajtóra is tehetünk fogasokat.

Részletkérdésnek tűnhet, de már az elején gondoskodjunk a megfelelő világításról: a kevésbé vakító, meleg fényű mennyezeti lámpa vagy csillár mellett legyen az asztalnál és az ágynál is – ha lehetséges, állítható fényerősségű, hidegfényű  – asztali- és olvasólámpa.

poszt_07_227.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr6814974966