Befőzési kisokos kezdőknek

2019. augusztus 28. decolady

Sok zöldség és gyümölcs télen is kapható frissen, de aki szívesebben eszi a saját termést tartósítószer nélkül és általában szereti tudni, miből készült, honnan van az, ami az asztalára kerül, az nyáron elspájzolja a zöldségeket és gyümölcsöket a hideg hónapokra.

0375552_14050273.jpg

A fűszerféléket szárítva vagy olajban, a gumós zöldségeket pedig hűvös pincében, húsokat sózva vagy füstölve sok zöldséget savanyítva lehet tárolni, de a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt be lehet főzni. Függetlenül attól, hogy van–e kiskerted vagy csak a piacon tudod megvenni, próbáld ki, rakj el magadnak zöldséget, gyümölcsöt télre!

A befőzés technológiája

Ha az ételeket felfőzzük egy bizonyos hőfokra, meghatározott ideig (a hőfok és időtartam minden élelmiszernél más és más) és üvegbe töltjük, az üvegben lévő magas hőmérséklet hatására elpusztulnak a rothadási folyamatért felelős mikroorganizmusok. Ezzel egyidőben az üvegben lévő levegő tágulni kezd, kiáramlik az üvegből, a helyén pedig vákuum keletkezik. Az így keletkezett vákuum meggátolja a mikroorganizmusok további szaporodását.

poszt_3.jpg

Ez nem ugyanaz a vákuum, mint amikor a forró lekvárral teli üvegre gyorsan rázárjuk a tetőt – a magas hőmérséklet ugyan itt is beszippantja azt, de ha nincsen elég cukor vagy sav a lekvárban, akkor az hamar megromolhat.

poszt6.jpg

Mit főzhetünk be?

Minden gyümölcsöt és szinte minden zöldséget, de akár egytálételeket és leveseket is be lehet főzni, gyakorlottabbak akár húst is tartósíthatnak ezzel a módszerrel. Kivételek a pürésített zöldségek és tésztafélék. A befőzendő szószokat és egytálételeket soha ne sűrítsük liszttel, a hagymát pedig alaposan pirítsuk meg befőzés előtt.

Befőzéshez szükséges eszközök

Kulcskérdés a befőttesüveg – az új befőző üvegek a régiekkel ellentétben már kaphatók kisebb űrtartalommal is – ezek kisebb háztartásokban is elférnek.

Sima csavaros és csatos tetejű üvegek ugyan alkalmasak befőzésre, a biztonság kedvéért inkább használjunk vákuumtetőset. Ezeknek a teteje, ha beszívódik, akkor a vákuum működik, ez azt jelenti, hogy az étel rendben van, ha viszont púposodni kezd, lazul a tető, akkor az azt jelenti, hogy valami nem stimmel az étellel.

poszt5.jpg

Az üveg legyen ép, a tető zárjon jól. A széles nyakú üvegeket egyszerűbb elmosogatni, mint a keskenyeket – használjunk a mosogatáshoz üvegmosót. Előkészítéséhez szükségünk lehet gyümölcsmosóra, nagyobb fazékra vagy üstre, hámozókésre, magozóra, gyümölcsdarálóra, esetleg káposztagyalura és reszelőre.

poszt4_2.jpg

A főzéshez kelleni fog fakanál és lábas. A betöltéshez merőkanalat és tölcsért használjunk és mindig legyen kéznél egy tiszta konyharuha, amivel az üveg száját tisztára töröljük, ha véletlenül valami mellé cseppenne. Miután megtöltöttük az üvegeket, használjunk üvegleszorító csatot.

poszt7.jpg

Akár befőző lábast akár befőző automatát használunk, mindkettőhöz praktikus eszköz az üvegcsipesz, aminek segítségével ki lehet venni a forró üveget a forró vízből.

Befőzni – csak gondosan, szépen

Ép, friss zöldség és gyümölcs használata, maximális higiénia, alapos hőkezelés és tökéletes lezárás – ezek a befőzés legfontosabb szabályai.

A szinte patikai tisztaság előfeltétele a biztonságos befőzésnek – minden eszközt alaposan mossunk át használat előtt, az üvegeket és a tetőket fertőtlenítsük is (sütőben vagy lobogó forró vízzel leöntve). A gumigyűrűt célszerű ecetes vízben,  kb. 5 percig főzni, hogy steril legyen.

0377591_2_15010789.jpg

Sokféle recept van – van olyan, aminél az ételt előre át kell főzni, de van olyan is, ahol nyersen kerül minden az üvegbe és csak fel kell önteni lével. Régi befőttesüvegeknél és csavaros tetejű üvegeknél hagyjunk a szájánál 2 cm-t a peremig – új üvegekbe tölthetünk mindent egészen az üveg tetejéig. (oda kell figyelni, hogy ne legyen levegős – feltöltést követően rázzuk meg az üveget, hogy biztosan levegőtlenítsük) és erősen zárjuk rá a tetőt (használjunk speciális befőző csipeszt)!

Akár fazékban, akár automatában főzünk, a víznek minimum az üveg 3/4 részéig kell érnie. Az üvegeket folyamatosan figyelni kell. A tűzhelyet azonnal kapcsoljuk le, ha gyöngyöződni vagy buborékozni kezd a folyadék.

 poszt3_2.jpg

A befőzés utolsó fázisa a forró üvegek kigőzölése vagy dunsztolása – szárazon dunsztoljuk (pléddel, papírral szigeteljük) az előzőleg felfőzött ételeket és nedves dunsztban – azaz forrásban lévő vízben - tartjuk a nyers ételeket, amiket lével öntöttünk fel, majd hagyjuk őket lassan kihűlni.

poszt2_3.jpg

Ha egészen kihűltek az üvegek, címkézzük fel és tegyük be őket szép sorban a kamrába.  Befőzött étel minimum egy évig eláll.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr7115019464