Íróasztali lámpák kisokos

2019. szeptember 4. decolady

Egy íróasztali lámpának egy konkrét felületet kell visszatükröződés nélkül tökéletesen megvilágítania úgy, hogy megtartsa a megvilágított felület eredeti színeit. De fontos az is, hogy ne csak a munkaterület megvilágításáról gondoskodjanak, hanem még jól is nézzenek ki.

0491146_21109857_1.jpg

A megfelelő világítás a koncentrált munkához elengedhetetlen. Ezért az íróasztali lámpának erősen meg kell világítania azt a területet, ahol arra szükség van. Például egy kinyomtatott szöveg olvasásakor fontos, hogy a lámpa fénye közvetlenül a papírra vetődjön. Ez a „zónavilágítás” megakadályozza, hogy gyorsan elfáradjunk azáltal, hogy a tárgyakat, képeket és szövegeket láthatóbbá teszi.

0510785_22418752_pluto.jpg

Az íróasztali lámpa fénye legyen világos, de ne vakítson. Ezért, ha monitor előtt dolgozunk a lámpát a képernyő mellett vagy mögött helyezzük el és fordítsuk el a lámpa fejét magunktól, ami így indirekt megvilágítást eredményez. Az elhelyezésnél arra is ügyeljünk, hogy az lámpa fénye ne tükröződjön vissza a számítógép képernyőjén, illetve a fényforrás maga is takarva legyen a lámpa búrájával. Balkezesek jobb oldalra, jobbkezesek baloldalra helyezzék a lámpát. 

21657220491143_20502200_famous.jpg

Az íróasztali lámpák egyre gyakrabban LED fényforrással készülnek. Ezek a legtöbbször fixen a lámpatestbe vannak építve, nem cserélhetők, viszont energiatakarékosak és hosszú élettartamúak. Aki gyakran dolgozik színekkel akár a számítógépen, akár papír formában, az tiszta, fehér fényű asztali lámpát használjon. Ilyen fényviszonyok mellett módosulnak a színek a legkevésbé.

0495634_23244982_rio_fekete.jpg

A dolgozószoba megvilágításánál nem csak az asztali lámpa megfelelő kiválasztása a fontos, hanem a teljes helyiség megvilágítása is.. Ez lehetőleg puha és lágy legyen, amitől a dolgozószoba nagyobbnak hat. Ez a két világítási mód együttesen arról is gondoskodik, hogy ne legyen az az érzésünk, mintha egy takaró alatt lennénk munka közben. Az íróasztali lámpák egy világos, tiszta fényt adnak, míg egy további lámpa fénye finomítani tud az íróasztali lámpa fénye által keltett világos-sötét kontraszton a szobában. Tehát az emberi szemnek kevésbé kell alkalmazkodnia és lassabban fárad el.

0510502_2_18663444_swany.jpg

A kika kínálatában még sok más asztali lámpát, de fali-, mennyezeti- és állólámpákat is találsz. Az igényeidnek megfelelő lámpák kiválasztásában a kika tanácsadói szívesen segítségedre lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr2515031946