Ha farsang, akkor fánk!!!

2020. február 19. decolady

img_20190209_124019.jpg

Ha farsang, akkor fánk!!! Ki ne szeretné ezt az édes, kelt tésztából készült süteményt porcukorral vagy lekvárral ízesítve?! Az biztos, hogy farsangi időszakban általában több fánkot eszünk, mint egyébként és sokan szívesen készítjük el otthon is. De mióta is esszük kedvenc februári süteményünket? Magyarországon a 19. században terjedt el ez a népszerű finomság. A fánk eredetéről számos elmélet létezik: a közismert legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhoz köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik. Népszerű változatai: képviselőfánk, forgácsfánk, farsangi fánk, szalagos fánk.

blog_kepek_1270x800_02_067.jpg


Íme, egy recept, ha kedvet kaptál fánkot készíteni! 

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt átszitálva
4 dkg élesztő
8 dkg cukor
3 db tojássárgája
Csipet só
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1/2 dl rum vagy helyettesíthető rumaromával
8 dkg vaj
3 dl tej
1 zacskó vaníliás cukor
Olaj a sütéshez

A meglangyosított tejbe tegyük a cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt.

blog_kepek_1270x800_02_062.jpg

Tegyük egy keverőtálba a lisztet, tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, reszelt citromhéjat, rumot vagy rumaromát, vaníliás cukrot, a megolvasztott vajat, csipet sót és dagasztópálcával addig keverjük, amíg a tészta le nem válik a pálcáról és a tál oldaláról.

blog_kepek_1270x800_02_06.jpg

Ezután takarjuk le a tésztát és kelesszük a duplájára.

blog_kepek_1270x800_02_063.jpg

Miután megkelt, nyújtsuk ki és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggató vagy pohár segítségével szaggassuk ki.
Forró olajban süssük aranybarnára. Az olajat itassuk le háztartási törlőkendővel, majd tálra rendezve szórjuk meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral.
Langyosan és hidegen is finom, sárgabarack vagy bármilyen más lekvárral, akár mogyorókrémmel is fogyaszható.

Mindent, ami a fánk sütéshez kellhet, beszerezhetsz a kika áruházakban, nézz körül! 

A bejegyzés trackback címe:

https://decolady.blog.hu/api/trackback/id/tr5915481308